Orzeszki z kremem mleczno-orzechowym

Znacie orzeszki? To małe, kruche ciasteczka, kształtem przypominające orzechy, z dużą ilością nadzienia😍. Piecze się je w specjalnych maszynkach lub smaży na patelniach z otworkami wyglądającymi jak łupiny orzechów. Niezależnie od metody pieczenia ciastek najważniejsze jest chyba ich wnętrze 😃. Najpopularniejsze, to te z kremu maślanego z niewielką ilością wiórków orzechowych albo nutella. Jeżeli jak my, jesteście zwolennikami trochę lżejszych kremów, to doskonale trafiliście - nasz nie ma ani grama masła!

ORZESZKI Z KREMEM MLECZNO-ORZECHOWYM

orzeszki-ciastka

WAŻNE:
  • Do pieczenia ciastek używaliśmy patelni (możliwe tylko z kuchenką gazową)
  • Z tego przepisu wyszło nam 64 ciastka (128 połówek) 😉

SKŁADNIKI NA CIASTO

300 g mąki, 150 g masła lub margaryny, 2 żółtka, 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%), 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, olej (do smażenia)

SKŁADNIKI NA KREM

220 g zmielonych orzechów włoskich (2 szklanki), ok. 1 szklanka gorącego mleka, 1 szklanka cukru pudru, 8 g cukru wanilinowego


PRZYGOTOWANIE CIASTA

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj masło/margarynę. Następnie dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć ciasto. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 min. Po  wyjęciu, formuj z ciasta małe kulki - ich wielkość powinna być mniejsza niż połowa otworka w patelni (im cieńsze ciasto tym więcej nadzienia 😁). Skrop niewielką ilością oleju wszystkie "brzuszki" (góra) i wszystkie otworki (dół) patelni (w miarę smażenia kolejnych porcji czynność trzeba będzie powtórzyć - u nas co drugie smażenie). Rozgrzej patelnię. Wrzucaj kulki ciasta do otworków, przygniataj drugą stroną patelni. Smaż z obydwu stron na złoty kolor - ciasto jest usmażone, gdy orzeszki same (lub z niewielką pomocą końcówki noża 😋) wypadają z foremek przy pochyleniu patelni. Ciasteczka powinny trochę "odpocząć" (muszą odparować i stwardnieć) - my smażyliśmy je wieczorem i zostawialiśmy na noc.

PRZYGOTOWANIE KREMU

Zmielone orzechy wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i stopniowo zalewaj gorącym mlekiem. Nie musisz wlewać całej szklanki, gdyż ilość mleka zależy od tego ile "przyjmą" go orzechy - mocno wysuszone więcej/tłuste mniej. W każdym przypadku chodzi o konsystencję gęstego budyniu. Krem wystudź.

SKLEJANIE ORZESZKÓW

Połówkę ciasteczka wypełnij kremem i przykrywaj drugą. Schłódź ciasteczka w lodówce. Możesz posypać je cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego! 😊


orzeszki-ciastka
Orzeszki można smażyć z obydwu stron patelni 


Mamy nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Jeśli mielibyście jakiekolwiek pytania odnośnie przepisu (i nie tylko 😉), piszcie je w komentarzach, odpowiemy na każde.

Pozdrawiamy 

Komentarze

  1. Lata nie miałam okazji ich jeść i chętnie wypróbuje / Inu

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy preferuję w ich naturalnej formie, więc na co dzień raczej nie skorzystam z przepisu, ale jeśli będę potrzebować odmiany... to może wrócę :)

    Mam nadzieję, że nie będziesz / będziecie urażeni szczerością, ale szablon zdecydowanie wymaga tuningu, jeśli ma posłużyć blogowi kulinarnemu. Wiem, że dopiero zaczynacie, ale jeśli to ma banglać, to... warstwa wizualna to połowa sukcesu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy ☺️ krytyka, która coś wnosi jest dla nas cenna. To prawda uczymy się bloga. Jakie sa Twoje propozycje?

      Usuń
  3. Jak ja kocham te orzeszki ! Smaki mojego dzieciństwa, choć dawno ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, orzeszki są smakiem z dzieciństwa. Koniecznie wypróbuj przepisu 😉

      Usuń
  4. Smak dziecinstwa! Chyba zrobie przy najblizszej okazji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest z nimi trochę zabawy, ale smak jest obłędny ☺️

      Usuń
  5. Czy pewna pani bukiet takich specjałów nie przynosiła do pewnej nie fajnej roboty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, ale mi osobiście nie odpowiadał krem, za mało wyczuwalny orzech 😋 P.

      Usuń
  6. A swoją drogą przepis super, gratulacje

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam orzeszki :) Sama niedawno zaopatrzyłam się w taką patelnię. Przepis wydaje się super. Wykorzystam bo mój jest odrobinę inny.
    http://zeszminkanaustach.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie świetne i jaki efekt, nawet nie widziałam takiej patelni wczesniej :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, wyglądają efektownie, chociaż nie wymagają tyle pracy co np. rogaliki z dżemem 🥠🍪🥐

      Usuń
  10. A ja się przyznam, że nigdy nie jadłam ;) u mnie w domu się ich nie robiło. Ale wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz orzechowe słodycze, napewno Ci posmakują 😉

      Usuń
  11. W moim domu takie orzeszki były z masą budyniowo-orzechową z orzechami włoskimi. Trochę roboty jest ale siostry uwielbiają :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również je uwielbiamy, są bardzo smaczne i wyglądają efektownie ;)

      Usuń
  12. Posiadam taką patelnię ale niedawno kuzynka w internecie kupiła elektryczny opiekacz do orzeszków. Dla mnie to dużo mniej bałaganu w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak, my na razie korzystamy z tej patelni bo mamy kuchenkę gazową ;) jeśli się to kiedyś zmieni, oddamy patelnię komuś, a sami zaopatrzymy się w taki opiekacz

      Usuń

Prześlij komentarz