Łazanki z kapustą, grzybami i śliwkami

Wreszcie sypnęło śniegiem ☃ - miejmy nadzieję, że pomimo prognoz, przetrwa przynajmniej do Świąt - został już przecież tylko tydzień! Z tego też powodu, dziś na blogu pojawił się wigilijny przepis na łazanki z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i śliwkami. 

Dania wigilijne uwielbiamy z dwóch powodów - jada się je przeważnie tylko raz w roku (a jak wiadomo, im rzadziej się coś ma, tym bardziej się na to czeka 😁), a dodatkowo są potwierdzeniem tego, że tradycyjna polska kuchnia obfituje w wiele prostych, ale i niesamowitych w smaku dań wegetariańskich.

Z ciastem na łazanki jest trochę zabawy - zwłaszcza jeżeli nie macie maszynki do makaronu, a do wyrabiania i wałkowania musicie używać siły swych mięśni 😂, ale wierzcie - taki domowy makaron smakuje rewelacyjnie! My przygotowywaliśmy go dzień wcześniej, aby zdążył wyschnąć, ale tak naprawdę wystarczy dać mu godzinę lub dwie, najlepiej w okolicach kaloryfera 😊

Poniżej czeka na Was przepis na wigilijne łazanki po naszemu - dajcie znać, czy u Was w domu przygotowuje się je tak samo 😉

lazanki-z-kapusta
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 40 min + 1 h (suszenie makaronu)

SKŁADNIKI

1,5 szk. mąki pszennej, 2 jajka + 1 żółtko, szczypta soli, łyżka oliwy, 500 g kiszonej kapusty, garść suszonych grzybów, duża cebula, 10 małych śliwek (u nas mrożone), natka pietruszki, po pół łyżeczki: pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, papryka ostrej, łyżka cukru, pieprz i sól do smaku


PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj (najłatwiej dłonią) przesianą mąkę, jajka, sól i oliwę i wyrabiaj ciasto, zagniatając jego brzegi do wewnątrz, dopóki ciasto nie stanie się gładkie i spójne (nie będzie widać śladów mąki). Zawiń ciasto w folię i przykryj ściereczką na ok. 20 min. Po tym czasie podziel ciasto na 2-3 części i wałkuj partiami (aby płaty ciasta nie zajmowały zbyt dużej powierzchni) na delikatnie podsypanej mąką stolnicy. Im bardziej rozwałkowane ciasto, tym lepiej, gdyż makaron urośnie podczas gotowania (nam wyszły grubaski 😅). Pokrój rozwałkowane ciasto na niewielkie kwadraciki i pozostaw makaron do wyschnięcia). Wrzucaj łazanki na osolony wrzątek i gotuj ok. 7 min. Odcedź i przelej je zimną wodą.

Kapustę kiszoną zalej wrzątkiem, a grzyby namocz w zimnej wodzie. Śliwki wypestkuj. Cebulę poszatkuj i smaż na złoto na maśle. Kapustę przecedź i dodaj do cebuli, smaż do zarumienienia. Do smażących się warzyw wlej wodę z namaczania grzybów, wymieszaj i smaż do odparowania płynu.  Dopraw całość przyprawami i cukrem. Następnie dodaj trochę masła, wrzuć grzyby, śliwki i smaż, aż śliwki zrobią się miękkie i puszczą sok. Posiekaj natkę pietruszki, wsyp ją do kapusty. Wymieszaj kapustę z łazankami. Smacznego!

Komentarze