Sycylijska Caponata, czyli fajny pomysł na lunchbox

Gulaszu z bakłażana i papryki w sosie pomidorowym, a zwanym przez Włochów Caponatą, po raz pierwszy mieliśmy okazję spróbować na Sycylii. To aromatyczne, ale i zupełnie wegańskie danie, jest doskonałe na ciepło i jako przekąska na tak zwaną "zimną płytę" 😉. Jest także świetną opcją na lunch do pracy.

Jeżeli jesteście ciekawi jak przyrządzić ten wyśmienity gulasz z warzyw, to poniżej znajdziecie przepis.


caponata-przepis
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min


SKŁADNIKI

2 bakłażany, 2 papryki, 2 pomidory, duża cebula, 4 ząbki czosnku, 150 g - 200 g passaty pomidorowej/przecieru pomidorowego, 3 łyżki octu winnego, płaska łyżka cukru, 1 łyżeczka papryki ostrej, sól i pieprz (do smaku), oliwa do smażenia


PRZYGOTOWANIE

Bakłażany umyj i pokrój na średniej wielkości kawałki. Nasól i odstaw na jakiś czas. Umyj i pokrój paprykę. W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć paprykę, lekko posól i smaż na dużym ogniu. W międzyczasie pokrój cebulę na grubszą kostkę, a czosnek w plasterki. Gdy skórka papryki lekko się zarumieni, dolej trochę oliwy i wrzuć cebulę, a następnie czosnek i posól całość. Sparz pomidory, zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę. Dorzuć pomidory do garnka. Do garnka wlej trochę wody oraz dodaj passatę/przecier. Dopraw octem, cukrem i przyprawami. Dokładnie wymieszaj. Duś całość na bardzo małym ogniu. Odciśnij bakłażany z nadmiaru wody przy pomocy ręczników kuchennych. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i smaż na niej bakłażany partiami (ile się zmieści) aż do zarumienienia. Pierwsza partia bakłażanów wchłonie oliwę, ale nie musisz jej dolewać przy następnych (choć oryginalna sycylijska Caponata oliwą wręcz ocieka 😜). Zgrillowane w ten sposób bakłażany wrzucaj do garnka z duszącymi się warzywami i pozostaw na małym ogniu jeszcze przez 10 min. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Komentarze