Przepis na zupę ogórkową

Razem z Kazikiem jesteśmy fanami zup wszelakich. Wyjątkowo lubimy zupy - kremy, ale jeszcze bardziej smakują nam te, w których "widać co jemy" 😋, czyli jakby nie było, 90% znanych nam z domu, tradycyjnych, polskich zup. To co uwielbiamy w naszych polskich "polewkach" to bogactwo ich aromatu, przy, tak naprawdę, niewielkiej liczbie składników potrzebnych do ich przygotowania. Są też daniami niedrogimi, świetnie wpisującymi się w politykę #nowaste (pozwalają wykorzystać praktycznie wszystkie składniki). 

Tym razem przychodzimy do Was z naszym przepisem na zupę ogórkową. 

Jak powszechnie wiadomo, tajemnica dobrej ogórkowej tkwi w smacznych ogórkach kiszonych (my użyliśmy domowych, od mamy Kazika 😊), ja jednak przemycę Wam jeszcze jeden patent, którym jest... podsmażona na maśle cebulka! Dodana do zupy ogórkowej, pomidorowej, szczawiowej czy krupniku - nadaje jej fajnego charakteru i smaku 👌.

Zdania na temat gotowania ogórkowej na rosole / na samej wodzie po ogórkach, są podzielone, ja jednak (chyba nawet bardziej niż Kazik) jestem maniaczką zup na wywarze mięsnym i taka też będzie zupa z poniższego przepisu. 


zupa-ogorkowa
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min


SKŁADNIKI

2,5 l rosołu (u nas drobiowy), mięso z rosołu, 2 marchewki i 1 korzeń pietruszki z rosołu, 30 - 50 dag  ziemniaków, 1 średnia cebula, litrowy słoik ogórków kiszonych, 3 łyżki śmietany 30%, przyprawy: sól, pieprz, szczypta suszonego czosnku w proszku, masło do smażenia




PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i delikatnie podgotuj w osolonej wodzie (wystarczy doprowadzić do wrzenia). Mięso z rosołu oddziel od kości i porwij je na drobne kawałki. Cebulę posiekaj, lekko posól i usmaż na maśle na złoty kolor. W międzyczasie zetrzyj na tarce ogórki i wrzuć do rosołu.  Wlej do rosołu wodę z ogórków, a następnie wrzuć do niego podsmażoną cebulę. Postaw rosół z ogórkami i cebulką na gazie, doprowadź do wrzenia. Pokrój marchew i pietruszkę w kostkę. Do zaczynającego wrzeć rosołu dodaj kawałki mięsa, podgotowane, odcedzone wcześniej ziemniaki, marchew i pietruszkę. Całość przypraw pieprzem i czosnkiem, ewentualnie solą. Zagotuj. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i zabiel śmietanką.


Smacznego!

Komentarze