Co warto zjeść na Sycylii?

Jeżeli planując wakacje poszukujecie miejsca, w którym nie tylko wypoczniecie czy zwiedzicie wiele ciekawych miejsc, ale i zasmakujecie niesamowitej i różnorodnej kuchni, to Sycylia będzie świetnym wyborem! Jeśli natomiast już tam jesteście, koniecznie przeczytajcie ten post, znajdziecie w nim typowe sycylijskie specjały wraz ze zdjęciami jak również nazwy restauracji w których jadaliśmy.

ŚNIADANIE

Włosi nie jedzą dużych śniadań, najczęstszym wyborem jest tam kawa i ciastko. Na zdjęciu cornetto (rogalik drożdżowy), pachnący cytrusami z nadzieniem z białej czekolady (najlepszy jaki dotąd jedliśmy 😍). Miłośnikom wytrawnych śniadań polecamy zamówić panino z ulubionymi dodatkami, lub (jak na zdjęciu) calzone z pomidorami i mozzarellą.

Breakfast, sicilia, calzone, cornetto, kawiarnia, Ragusa
Caffe' Italia, Ragusa

ANTIPASTI

Jeżeli chodzi o przystawki, to mieliśmy okazję spróbować:

  • Bruschetty, włoskiej grzanki podanej na sycylijski sposób: z owocami morza lub
    z tuńczykiem, cebulą, oliwkami i pietruszką 😍 (nasza nowa inspiracja);
Owoce morza, grzanka, sicilia, Catania
Il Gambero Pazzo, Katania
Tuna, bruschetta with tuna, bruschetta z tuńczykiem
Trattoria Il Antica Brace, Katania

  • Caponaty 😍 czyli wegańskiego gulaszu z grillowanych warzyw: bakłażana, papryki, pomidorów i czosnku zalanych oliwą;
Caponata, aubergine, grilled vegetables, wegański gulasz
Trattoria La Rustica, Enna

  • grillowanych serów podawanych z konfiturą figową (doskonałe z winem!);
Grilled cheese, ser z konfiturą, wine o clock
That's Amoro, Ragusa

  • owoców morza w tempurze, smażonych w głębokim tłuszczu (oliwie), skropionych sokiem 
    z limonki;
Owoce morza, tempura, street food, limonka
Scirocco Sicilian Fish Lab, Katania
Krewetki, tempura, sardynki, kalmary
Il Gambero Pazzo, Katania

  • Arancini - panierowanych ryżowych pulpetów z dowolnym nadzieniem (u nas polecone przez kucharza 😃- z mozzarelą i prosciutto), smażonych w głębokim tłuszczu.
Arancino, prosciutto, mozarella, rice balls
Sfrigola, Palermo


DANIA GŁÓWNE 


Dania główne, to prawdziwa klasyka włoskiej kuchni - nieziemskie pasty, nietypowe pizze i przede wszystkim owoce morza:


  • Pesca Spada czyli grillowany filet z miecznika, polany oliwą, skropiony sokiem z limonki, podawany z sałatką z rukoli;
Spada, grilled fish, filet z miecznika
Il Gambero Pazzo, Katania

  • Mule w sosie z białego wina/Pizza Rustica - bardzo popularna we Włoszech pizza
    z ziemniakami;
Vongole, pizza z ziemniakami
Trattoria L'Antica Brace, Katania

  • (od lewej) Pizza Siciliana - z anchois, pieczarkami, oliwkami i czerwoną cebulą oraz Pizza Zucchini posypana dużą ilością... bułki tartej 😲 (Sycylijczycy uwielbiają dodawać ją do posiłków!);
Bread crumbs, bułka tarta, cukinia
Baglio Balata Ristorante Pizzeria, Enna

  • (od lewej) Pizza Cinque Frommagio (5 serów), popularna na Sycylii Pizza z grillowanym bakłażanem i ricottą, Pizza z tuńczykiem, cebulą i bułką tartą 😉oraz specjalność szefa kuchni Capriciosa z jajkiem na twardo 😛;
Cinque formaggio, bread crumbs, pizza z jajkiem
That's Amoro, Ragusa

  • Pappardelle z pieczarkami i groszkiem w sosie pomidorowym;
Green beans, groszek, pieczarki
Trattoria La Rustica, Enna

  • Tortiglioni z pomidorami, bakłażanem i spadą;
Aubergine, bakłażan, sos pomidorowy
La Tavernaccia, Palermo

  • Spaghetti alle Vongole z pomidorami, posypane pietruszką;
Małże, vongole, pasta, owoce morza
Ristorante Primi Piatti, Palermo

DOLCE

Desery zaskoczyły nas chyba najbardziej ze względu na swoją różnorodność. Co ciekawe nie były przesadnie słodkie (choć spotkaliśmy się wcześniej z takimi opiniami).

  • Typowym sycylijskim deserem jest Cannolo - kruche ciasto nawijane na metalowe rurki, 
    a po uformowaniu smażone w głębokim tłuszczu, nadziewane ricottą lub czekoladą;
  • Ricotta, cannolo, cannoli, sycylijski deser
    Cannolo Bar Storico del Fortino, Katania

  • Dosyć popularne we Włoszech jest zjadanie na deser owoców sezonowych - na zdjęciu ananas, mango i słodka choć pełna pestek figa kaktusowa (wiele z nich widywaliśmy podczas podróży, ponieważ rosną na dziko):
Ananas, figa kaktusowa, melon
A'Rusticana, Ragusa
Figa kaktusowa


  • Panna Cotta z coulis z owoców leśnych 😍;
Leśne owoce
Baglio Balata Ristorante Pizzeria, Enna

  • Salame di Cioccolato, w tłumaczeniu "czekoladowe salami" 😅 czyli zalane czekoladą kawałki ciastek, wafelków i orzechów, uformowane w rulon i odstawione do zastygnięcia;
Chocolate salami, deser
Baglio Balata Ristorante Pizzeria, Enna

  • Kolejnym nietypowym, choć pysznym deserem był mrożony jogurt o smaku tiramisu, posypany chrupiącymi biszkoptami;
Tiramisu, ice cream, frozen yoghurt
Snack bar Cala dei Turchi, Agrigento

  • Wyjazd nie mógłby obejść się bez spróbowania tradycyjnej sycylijskiej granity, czyli słodkiego, mrożonego soku (u nas cytrynowy), rozdrobnionego na małe kryształki (wyglądem przypominały kryształki cukru);
Granita cytrynowa, lemon granita, sicilan granita
Snack bar Cala dei Turchi, Agrigento


NAPOJE

Na koniec dowód na to, że Sycylia nie tylko winami stoi 😄- limoncello, czyli nalewka cytrynowa, którą otrzymaliśmy w prezencie od właściciela restauracji 😊.


Nalewka cytrynowa
Il Gambero Pazzo, Katania

Mamy nadzieję, że udało nam się w skrócie przybliżyć Wam kuchnię tego regionu i odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule  tego posta 😊 

Pozdrawiamy



Komentarze

  1. Wyglada przepysznie!
    Swietny blog!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wraz z żoną zastanawialiśmy się jakie miejsce wybrać na nasz urlop. Teraz juz wiemy!! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że udało nam się kogoś zainspirować ☺️ udanej podróży! 😉

      Usuń
  3. jadłabym wszystko:D mam ochotę zjeśc monitor teraz hahaha. Obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mrożony jogurt chyba najlepszy:)
    Pozdrawiam
    https://lifestyleworldblog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieziemsko dobry 😃 moglibyśmy jeść takie jogurty codzień ❤️

      Usuń
  5. Nic tylko się pogniewać za takie widoki i przepyszne opisy na sam wieczór.
    Przyjaciel wrócił z Sycylii i polecał mi niektóre z tych cudów! Jeśli kiedyś nogi mnie zaprowadzą do Włoch to na pewno czegoś spróbuję :3

    Świetny blog, pozdrawiam i zapraszam do mnie w celu odstresowania przy amatorskiej literaturze :3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkie te dania brzmią ogromnie smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam mniam tyle smakołyków! Uwielbiam jeść podczas podróży, bo to co w innych krajach jest zwyczajne i normalne na co miejscowi nie zwracają większej uwagi jest często najlepsze i wyjątkowe dla turystów :)
    Zapraszam! www.zuzu-zuzannaxx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Odkrywanie kuchni danego regionu to dla nas obowiązkowy punkt każdej wycieczki ❤️

      Usuń
  8. Uwielbiam kuchnię włoską. Jak patrzę na te zdjęcia to aż ślinka mi leci ��

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie się to czyta... Obyście mówili prawdę:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz