Jeżeli planując wakacje poszukujecie miejsca, w którym nie tylko wypoczniecie czy zwiedzicie wiele ciekawych miejsc, ale i zasmakujecie niesamowitej i różnorodnej kuchni, to Sycylia będzie świetnym wyborem! Jeśli natomiast już tam jesteście, koniecznie przeczytajcie ten post, znajdziecie w nim typowe sycylijskie specjały wraz ze zdjęciami jak również nazwy restauracji w których jadaliśmy.
ŚNIADANIE
Włosi nie jedzą dużych śniadań, najczęstszym wyborem jest tam kawa i ciastko. Na zdjęciu cornetto (rogalik drożdżowy), pachnący cytrusami z nadzieniem z białej czekolady (najlepszy jaki dotąd jedliśmy 😍). Miłośnikom wytrawnych śniadań polecamy zamówić panino z ulubionymi dodatkami, lub (jak na zdjęciu) calzone z pomidorami i mozzarellą.
|
Caffe' Italia, Ragusa |
ANTIPASTI
Jeżeli chodzi o przystawki, to mieliśmy okazję spróbować:
- Bruschetty, włoskiej grzanki podanej na sycylijski sposób: z owocami morza lub
z tuńczykiem, cebulą, oliwkami i pietruszką 😍 (nasza nowa inspiracja);
|
Il Gambero Pazzo, Katania |
|
Trattoria Il Antica Brace, Katania |
- Caponaty 😍 czyli wegańskiego gulaszu z grillowanych warzyw: bakłażana, papryki, pomidorów i czosnku zalanych oliwą;
|
Trattoria La Rustica, Enna |
- grillowanych serów podawanych z konfiturą figową (doskonałe z winem!);
|
That's Amoro, Ragusa |
|
Scirocco Sicilian Fish Lab, Katania |
|
Il Gambero Pazzo, Katania |
- Arancini - panierowanych ryżowych pulpetów z dowolnym nadzieniem (u nas polecone przez kucharza 😃- z mozzarelą i prosciutto), smażonych w głębokim tłuszczu.
|
Sfrigola, Palermo |
DANIA GŁÓWNE
Dania główne, to prawdziwa klasyka włoskiej kuchni - nieziemskie pasty, nietypowe pizze i przede wszystkim owoce morza:
- Pesca Spada czyli grillowany filet z miecznika, polany oliwą, skropiony sokiem z limonki, podawany z sałatką z rukoli;
|
Il Gambero Pazzo, Katania |
- Mule w sosie z białego wina/Pizza Rustica - bardzo popularna we Włoszech pizza
z ziemniakami;
|
Trattoria L'Antica Brace, Katania |
- (od lewej) Pizza Siciliana - z anchois, pieczarkami, oliwkami i czerwoną cebulą oraz Pizza Zucchini posypana dużą ilością... bułki tartej 😲 (Sycylijczycy uwielbiają dodawać ją do posiłków!);
|
Baglio Balata Ristorante Pizzeria, Enna |
- (od lewej) Pizza Cinque Frommagio (5 serów), popularna na Sycylii Pizza z grillowanym bakłażanem i ricottą, Pizza z tuńczykiem, cebulą i bułką tartą 😉oraz specjalność szefa kuchni Capriciosa z jajkiem na twardo 😛;
|
That's Amoro, Ragusa |
- Pappardelle z pieczarkami i groszkiem w sosie pomidorowym;
|
Trattoria La Rustica, Enna |
- Tortiglioni z pomidorami, bakłażanem i spadą;
|
La Tavernaccia, Palermo |
- Spaghetti alle Vongole z pomidorami, posypane pietruszką;
|
Ristorante Primi Piatti, Palermo |
DOLCE
Desery zaskoczyły nas chyba najbardziej ze względu na swoją różnorodność. Co ciekawe nie były przesadnie słodkie (choć spotkaliśmy się wcześniej z takimi opiniami).
Typowym sycylijskim deserem jest Cannolo - kruche ciasto nawijane na metalowe rurki,
a po uformowaniu smażone w głębokim tłuszczu, nadziewane ricottą lub czekoladą;
|
Cannolo Bar Storico del Fortino, Katania
|
- Dosyć popularne we Włoszech jest zjadanie na deser owoców sezonowych - na zdjęciu ananas, mango i słodka choć pełna pestek figa kaktusowa (wiele z nich widywaliśmy podczas podróży, ponieważ rosną na dziko):
|
A'Rusticana, Ragusa |
|
Figa kaktusowa |
- Panna Cotta z coulis z owoców leśnych 😍;
|
Baglio Balata Ristorante Pizzeria, Enna |
- Salame di Cioccolato, w tłumaczeniu "czekoladowe salami" 😅 czyli zalane czekoladą kawałki ciastek, wafelków i orzechów, uformowane w rulon i odstawione do zastygnięcia;
|
Baglio Balata Ristorante Pizzeria, Enna |
- Kolejnym nietypowym, choć pysznym deserem był mrożony jogurt o smaku tiramisu, posypany chrupiącymi biszkoptami;
|
Snack bar Cala dei Turchi, Agrigento |
- Wyjazd nie mógłby obejść się bez spróbowania tradycyjnej sycylijskiej granity, czyli słodkiego, mrożonego soku (u nas cytrynowy), rozdrobnionego na małe kryształki (wyglądem przypominały kryształki cukru);
|
Snack bar Cala dei Turchi, Agrigento |
NAPOJE
Na koniec dowód na to, że Sycylia nie tylko winami stoi 😄- limoncello, czyli nalewka cytrynowa, którą otrzymaliśmy w prezencie od właściciela restauracji 😊.
|
Il Gambero Pazzo, Katania |
Mamy nadzieję, że udało nam się w skrócie przybliżyć Wam kuchnię tego regionu i odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule tego posta 😊
Pozdrawiamy
Wyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńSwietny blog!
Tak też smakowało 😉 bardzo dziękujemy ☺️
UsuńWraz z żoną zastanawialiśmy się jakie miejsce wybrać na nasz urlop. Teraz juz wiemy!! Dzięki :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że udało nam się kogoś zainspirować ☺️ udanej podróży! 😉
Usuńjadłabym wszystko:D mam ochotę zjeśc monitor teraz hahaha. Obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ❤️😂
Usuńa proszę:)
UsuńMrożony jogurt chyba najlepszy:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
https://lifestyleworldblog.blogspot.com/
Nieziemsko dobry 😃 moglibyśmy jeść takie jogurty codzień ❤️
UsuńNic tylko się pogniewać za takie widoki i przepyszne opisy na sam wieczór.
OdpowiedzUsuńPrzyjaciel wrócił z Sycylii i polecał mi niektóre z tych cudów! Jeśli kiedyś nogi mnie zaprowadzą do Włoch to na pewno czegoś spróbuję :3
Świetny blog, pozdrawiam i zapraszam do mnie w celu odstresowania przy amatorskiej literaturze :3
Dziękujemy i polecamy 😉
UsuńWszystkie te dania brzmią ogromnie smakowicie :D
OdpowiedzUsuńSmakują równie dobrze ☺️😃
UsuńMniam mniam tyle smakołyków! Uwielbiam jeść podczas podróży, bo to co w innych krajach jest zwyczajne i normalne na co miejscowi nie zwracają większej uwagi jest często najlepsze i wyjątkowe dla turystów :)
OdpowiedzUsuńZapraszam! www.zuzu-zuzannaxx.blogspot.com
To prawda. Odkrywanie kuchni danego regionu to dla nas obowiązkowy punkt każdej wycieczki ❤️
UsuńUwielbiam kuchnię włoską. Jak patrzę na te zdjęcia to aż ślinka mi leci ��
OdpowiedzUsuń☺️
UsuńFajnie się to czyta... Obyście mówili prawdę:)
OdpowiedzUsuńHaha 😁 mówimy 😉 dzięki ☺️
Usuń