Krewetki w sosie winno - maślanym

Pomyślałam, że wrzucę Wam dziś przepis na popisowe danie Kazika - krewetki w sosie winno - maślanym. Przyrządza je bardzo często, bo obydwoje je uwielbiamy  😉. 

prawns shrimps
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 15 min

SKŁADNIKI

20 szt. średnich krewetek, 3 - 4 duże ząbki czosnku, 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 - 2 pikantne papryczki chili, 10 szt. pomidorków koktajlowych, 2 łyżki masła, oliwa z oliwek (do smażenia), ok. 50 – 100 ml białego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, szczypta pieprzu i soli

PRZYGOTOWANIE


Krewetki rozmrażamy, pozbywamy się jelit i ewentualnie ogonków - aby później wygodnie się jadło  (można to zrobić w prosty sposób - ściskając dwoma palcami pancerz na ogonku  krewetki, część jadalna praktycznie sama oddzieli się od chitynowej części). Po wszystkim opłukujemy i najlepiej osuszamy krewetki. Ustawiamy dość duży ogień. Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy, po czym wrzucamy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek oraz drobno posiekaną papryczki. Po chwili dodajemy  krewetki i smażymy ok. 1 min z każdej strony. Do smażących się krewetek dodajemy wino i miód. Gdy alkohol całkowicie się zredukuje, dodajemy pokrojone w połówki  (mogą być też całe - zależy od ich wielkości) pomidorki koktajlowe. Doprawiamy danie solą i pieprzem. Pozostawiamy na ogniu ok. 2 min, żeby pomidorki złapały temperaturę. Na sam koniec dodajemy masło i posiekaną pietruszkę. Czekamy, aż masło się rozpuści i zdejmujemy z ognia. 

Krewetki najlepiej podać z podpieczoną wcześniej w piekarniku/na patelni bagietką i oczywiście kieliszkiem białego  wina 🍸😀

Smacznego !

Komentarze