Pomyślałam, że wrzucę Wam dziś przepis na popisowe danie Kazika - krewetki w sosie winno - maślanym. Przyrządza je bardzo często, bo obydwoje je uwielbiamy 😉.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 15 min
SKŁADNIKI
20 szt. średnich krewetek, 3 - 4 duże ząbki
czosnku, 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 - 2 pikantne papryczki chili,
10 szt. pomidorków koktajlowych, 2 łyżki masła, oliwa z oliwek (do smażenia), ok. 50 – 100 ml
białego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, szczypta pieprzu i
soli
PRZYGOTOWANIE
Krewetki rozmrażamy, pozbywamy się jelit i ewentualnie
ogonków - aby później wygodnie się jadło (można to zrobić w prosty sposób - ściskając dwoma palcami pancerz
na ogonku krewetki, część jadalna
praktycznie sama oddzieli się od chitynowej części). Po wszystkim
opłukujemy i najlepiej osuszamy krewetki. Ustawiamy dość duży ogień. Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy, po czym wrzucamy
pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek oraz drobno posiekaną papryczki. Po chwili dodajemy krewetki i smażymy ok. 1 min z każdej
strony. Do smażących się krewetek dodajemy wino i miód. Gdy alkohol całkowicie się zredukuje, dodajemy pokrojone w połówki (mogą być też całe - zależy od ich wielkości) pomidorki koktajlowe. Doprawiamy danie solą i pieprzem. Pozostawiamy na ogniu ok. 2 min, żeby pomidorki złapały temperaturę. Na sam koniec dodajemy masło i posiekaną pietruszkę.
Czekamy, aż masło się rozpuści i zdejmujemy z ognia.
Krewetki najlepiej podać z podpieczoną wcześniej w
piekarniku/na patelni bagietką i oczywiście kieliszkiem białego wina 🍸😀
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz