Pulpety w sosie pomidorowym

Potrawy z mięsa mielonego rzadko goszczą w naszej kuchni, tymczasem jest to bardzo wdzięczny produkt dający wiele możliwości. Można przygotować z niego burgery, spaghetti bolognese, szakszukę, kotlety mielone, przekładać nim lasagne, faszerować warzywa, przygotowywać gołąbki. Tym razem postawiliśmy jednak na tradycyjne, domowe pulpety w sosie pomidorowym.

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

meatballs

Z tego przepisu przygotujecie 15 pulpetów 😉

SKŁADNIKI NA PULPETY

300 g mięsa mielonego dowolnego rodzaju (u nas wieprzowe), 1 średnia cebula, pół małej papryki,  natka pietruszki, mała bułka, 1 jajko, pieprz (do smaku), 1 - 2 łyżeczki papryk w proszku (słodkiej i ostrej), 1 łyżeczka przyprawy do mięs knorr, bułka tarta, oliwa (do smażenia)

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY

3 dojrzałe pomidory, łyżeczka soku z cytryny, pół łyżeczki cukru, szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Namocz bułkę w wodzie. Posiekaj pietruszkę, a cebulę i paprykę pokrój na drobną kostkę. Do miski wrzuć mięso, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, posiekane warzywa, wbij jajko, wsyp przyprawy (jeśli lubisz pikantne dania - dodaj przyprawy w większej ilości) i wyrabiaj całość na gładką masę. Z masy formuj kulki i obtaczaj je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż pulpety z każdej strony na złoty kolor. W międzyczasie pokrój pomidory na ćwiartki, wrzuć do garnka i zagotuj w niewielkiej ilości wody. Gdy pulpety będą gotowe, wyjmij je na talerz, a na patelnię z tłuszczem pozostałym po smażeniu, przetrzyj przez durszlak rozgotowane pomidory. Przetarte pomidory dopraw sokiem z cytryny, cukrem i solą. Dokładnie wymieszaj. Do sosu włóż pulpety. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem (około 10 min). Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj około 5 min, aż do znacznego zredukowania się sosu. Podawaj z makaronem, ziemniakami lub z pieczywem.

Smacznego!


Komentarze

  1. uwielbiam pulpety :) Najbardziej w sosie pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też 👏 chociaż takie w sosie grzybowym to też poezja ❤️👌

      Usuń
  2. Po zdjęciu wnioskuję, że muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię w tym stylu kotlety, ale bezmięsne - z mielonego nie-mięsa albo kupnego (mieli w Netto), albo sama robię w sojowego ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, z chęcią wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis! Idealne na szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz