Trochę zupa, trochę gulasz. Uwielbiany przez wszystkich mięsożerców. Esencjonalny i delikatnie pikantny. Do lekkich dań nie należy, ale za to świetnie rozgrzewa - na tę pogodę danie idealne 😍 Poniżej przepis na Strogonow, jakiego nauczyła mnie mama.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 40 - 45 min
SKŁADNIKI
600 g mięsa wołowego, 600 g mięsa wieprzowego, 500 g pieczarek, 2 cebule, 1 papryka, 1 łyżeczka papryki ostrej, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki papryki wędzonej, 2 łyżki mąki, 2,5 łyżki masła, pieprz, sól, olej lub oliwa do smażenia.
PRZYGOTOWANIE
Mięso pokrój w kostkę i podsmaż do zarumienienia. Posyp mięso paprykami w proszku i dopraw pieprzem. Podsmaż jeszcze chwilę, a następnie przełóż do garnka. Na patelnię nalej trochę wody i potrząśnij nią, aby "zebrać" z niej przyprawy, wlej powstały płyn do garnka z mięsem. Pokrój pieczarki w plastry, a cebulę w kostkę, posól, podsmaż i wrzuć do garnka. Paprykę pokrój na kawałki, podsmaż i również przerzuć do garnka. Do garnka wlej 1 - 1,5 l wody i zagotuj całość. W międzyczasie na suchą patelnię wsyp mąkę i mieszaj do jej zarumienienia. Do mąki wrzuć masło, mieszaj do połączenia, a następnie wlej trochę wody, cały czas dokładnie mieszając - masa nie powinna mieć grudek. Zagęść strogonow zasmażką, dokładnie ją rozprowadzając. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa - nam zajęło to 30 min. Strogonow najlepszy jest na drugi dzień 😉
Smacznego!
Pysznie, wyraziście i aromatycznie - palce lizać! <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy ;)
Usuń