Leczo wegetariańskie z jalapeno

W sieci pojawia się coraz więcej przepisów na wegańskie lub wegetariańskie wersje potraw, znanych jako typowe dania z mięsa. Stek z kapusty, kebab z buraka, czy burgery z cieciorki już nikogo nie dziwią, mało tego - smakują świetnie, choć rzecz jasna, zupełnie inaczej niż ich mięsne odpowiedniki. Są też dania, w których mięso jest zaledwie dodatkiem, dlatego można byłoby je z powodzeniem pominąć i do nich należy właśnie leczo - jego smak o wiele bardziej odpowiada nam w wersji wege. 

Poniżej nasz przepis na zdrowe, aromatyczne i pikantne leczo warzywne. Składniki do niego kosztują grosze, a danie jest szybkie i proste w przygotowaniu (po podsmażeniu warzyw, leczo robi się samo 😎). Do smażenia oprócz oliwy dodaliśmy też odrobinę masła 😅, więc jeśli jesteście weganami, po prostu pomińcie ten krok 😉.


LECZO WEGETARIAŃSKIE Z JALAPENO

leczo-wegetarianskie

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min


SKŁADNIKI

1 duża cukinia, 2 papryki, 2 ziemniaki, 2 średnie cebule, 4 - 5 ząbków czosnku, 800 g pomidorów pelati (2 puszki)3 - 5 pasterków marynowanego jalapeno, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku, pół łyżeczki cukru, sól i pieprz - do smaku, oliwa, masło


PRZYGOTOWANIE

Przygotuj warzywa: cebule pokrój w piórka, cukinię w półksiężyce, papryki w paseczki, a ziemniaki i czosnek na cienkie plasterki. Postaw patelnię na gazie i wlej na nią oliwę. Gdy będzie gorąca, dodaj trochę masła i wrzuć cebulę. Posól odrobinę cebulę, wrzuć czosnek i podsmaż do zarumienienia. Cebulę i czosnek przerzuć do garnka, a na patelni podsmaż ziemniaki (również do zarumienienia). Wrzuć je do garnka. Następnie podsmaż krótko paprykę i również przerzuć ją do garnka. Jako ostatnią podsmaż cukinię i pozostaw ją na patelni (dodamy ją do garnka pod koniec, aby była chrupiąca). Do garnka wrzuć (a raczej wlej 😂) pomidory pelati, plastry jalapeno (możesz je wcześniej posiekać) oraz wsyp przyprawy. Wymieszaj całość i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, do czasu aż ziemniaki przestaną być surowe (15 min). Po tym czasie zdejmij pokrywkę, wrzuć cukinię, zwiększ gaz i gotuj jeszcze przez około 5 - 7 min. Podawaj z pieczywem. 

Smacznego!



Komentarze

  1. Uch, musi być ostro skoro jalapeno. Nie wiem czy dam radę ale kusi mnie, kusi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, można pominąć (robiliśmy już w wersji bez, ale jalapeno daje fajna pikantność 😀

      Usuń
  2. No to mamy lecz ale w wersji lepszej moim zdaniem:)
    Smacznie wygląda:)
    Pozdrawiam Cieplutko:)
    https://lifestyleworldblog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz