Pierś z kaczki w sosie cydrowym z puree z buraka i sera koziego

Marynowana w ziołach pierś z kaczki w sosie z cydru, z dodatkiem puree z czerwonego buraka i sera koziego to nasze pierwsze podejście do kaczki (ever 😅). Pomimo premiery w naszej kuchni kaczka wyszła nadspodziewanie dobrze - była soczysta i miękka w środku, pokryta chrupiącą ziołową skórką 💘. Pomysł na tak podaną pierś podsunął nam znajomy.

Poniżej prezentujemy przepis na to cudo (doskonale komponuje się z cydrem 😀🍏) 


PIERŚ Z KACZKI W SOSIE CYDROWYM Z PUREE Z PIECZONEGO BURAKA I SERA KOZIEGO

piers-z-kaczki
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 45 - 50 min



SKŁADNIKI

2 piersi z kaczki (u nas łącznie 600 g), przyprawy: 2 łyżki suszonego majeranku, 1 łyżka suszonego estragonu, 1 łyżeczka herbaty miętowej, pieprz, sól, 330 ml cydru, 2 łyżki masła, 4 małe buraki, 50 g sera koziego, 70 g liści szpinaku, 1 łyżka oliwy, pół łyżeczki musztardy dijon, pół łyżeczki miodu, łyżeczka soku z limonki

PRZYGOTOWANIE

Pierś kaczki ponacinaj od strony skóry w kratkę. Obtocz ją z każdej strony w przyprawach i odstaw do zamarynowania (najlepiej na noc). Piekarnik rozgrzej do 180oC. Buraki obierz i pokrój w kostkę. Zawiń je w folię aluminiową włóż do piekarnika na ok. 40 min. W międzyczasie połóż piersi  kaczki na zimnej, suchej patelni, skórą do dołu i smaż przez 35 min na bardzo małym ogniu - pomoże to w wytopieniu się tłuszczu ze skóry (ma być cienka i chrupiąca). Do rondla wlej 330 ml cydru i gotuj na średnim ogniu do znacznego zredukowania (cydr powinien zmniejszyć objętość mniej więcej pięciokrotnie - nam zajęło to ok. 30 min), mieszając co jakiś czas. Przygotuj winegret - w dużej misce wymieszaj ze sobą oliwę, musztardę, miód i sok z limonki, szczyptę soli i pieprzu, wsyp szpinak, dokładnie wymieszaj. Po zredukowaniu się cydru, dodaj do niego łyżkę masła, zamieszaj i potrzymaj na ogniu jeszcze przez ok. 2 min. Odlej nadmiar tłuszczu wytapiającego się ze skóry kaczki. Przewróć piersi na drugą stronę i smaż jeszcze maksymalnie 2 min. Odstaw usmażone mięso na ok. 5 min by odpoczęło. Wyjmij buraki z pieca i przełóż je do miski. Zblenduj ziemniaki z serem kozim, łyżką masła, solą i pieprzem. Pokrój pierś na plastry (powinna być różowa w środku). Pierś polej sosem, podawaj z puree i sałatką ze szpinaku.

Smacznego! 😉


piers-z-kaczki-w-sosie-cydrowym-z-puree-z-buraka

Komentarze

  1. Jak to wykwintnie brzmi i wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopóki nie podejmowaliśmy się zrobienia kaczki, też nam się tak wydawało, ale to naprawdę nie jest ani trudne ani absorbujące danie 😉

      Usuń
  2. Co za przepis, dobrze ze pojutrze niedziela to sobie zrobie, wyglada pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Barwa tego puree jest absolutnie zachwycająca!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda 😊 zawsze nas zastanawiało po co ludzie kupują sztuczne barwniki, skoro jest tyle silnych, a przy tym zdrowych i smacznych naturalnych barwników 🎨

      Usuń
  4. Wygląda rewelacyjnie, w sam raz na wyjątkową okazję. Muszę podesłać przepis mężowi, może się zainspiruje :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz