Znacie orzeszki? To małe, kruche ciasteczka, kształtem przypominające orzechy, z dużą ilością nadzienia😍. Piecze się je w specjalnych maszynkach lub smaży na patelniach z otworkami wyglądającymi jak łupiny orzechów. Niezależnie od metody pieczenia ciastek najważniejsze jest chyba ich wnętrze 😃. Najpopularniejsze, to te z kremu maślanego z niewielką ilością wiórków orzechowych albo nutella. Jeżeli jak my, jesteście zwolennikami trochę lżejszych kremów, to doskonale trafiliście - nasz nie ma ani grama masła!
ORZESZKI Z KREMEM MLECZNO-ORZECHOWYM
![]() |
WAŻNE:
- Do pieczenia ciastek używaliśmy patelni (możliwe tylko z kuchenką gazową)
- Z tego przepisu wyszło nam 64 ciastka (128 połówek) 😉
SKŁADNIKI NA CIASTO
300 g mąki, 150 g masła lub margaryny, 2 żółtka, 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%), 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, olej (do smażenia)
SKŁADNIKI NA KREM
220 g zmielonych orzechów włoskich (2 szklanki), ok. 1 szklanka gorącego mleka, 1 szklanka cukru pudru, 8 g cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj masło/margarynę. Następnie dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć ciasto. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 min. Po wyjęciu, formuj z ciasta małe kulki - ich wielkość powinna być mniejsza niż połowa otworka w patelni (im cieńsze ciasto tym więcej nadzienia 😁). Skrop niewielką ilością oleju wszystkie "brzuszki" (góra) i wszystkie otworki (dół) patelni (w miarę smażenia kolejnych porcji czynność trzeba będzie powtórzyć - u nas co drugie smażenie). Rozgrzej patelnię. Wrzucaj kulki ciasta do otworków, przygniataj drugą stroną patelni. Smaż z obydwu stron na złoty kolor - ciasto jest usmażone, gdy orzeszki same (lub z niewielką pomocą końcówki noża 😋) wypadają z foremek przy pochyleniu patelni. Ciasteczka powinny trochę "odpocząć" (muszą odparować i stwardnieć) - my smażyliśmy je wieczorem i zostawialiśmy na noc.
PRZYGOTOWANIE KREMU
Zmielone orzechy wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i stopniowo zalewaj gorącym mlekiem. Nie musisz wlewać całej szklanki, gdyż ilość mleka zależy od tego ile "przyjmą" go orzechy - mocno wysuszone więcej/tłuste mniej. W każdym przypadku chodzi o konsystencję gęstego budyniu. Krem wystudź.
SKLEJANIE ORZESZKÓW
Połówkę ciasteczka wypełnij kremem i przykrywaj drugą. Schłódź ciasteczka w lodówce. Możesz posypać je cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego! 😊
![]() |
Orzeszki można smażyć z obydwu stron patelni |
Mamy nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Jeśli mielibyście jakiekolwiek pytania odnośnie przepisu (i nie tylko 😉), piszcie je w komentarzach, odpowiemy na każde.
Pozdrawiamy
Lata nie miałam okazji ich jeść i chętnie wypróbuje / Inu
OdpowiedzUsuńPolecamy ☺️
UsuńOrzechy preferuję w ich naturalnej formie, więc na co dzień raczej nie skorzystam z przepisu, ale jeśli będę potrzebować odmiany... to może wrócę :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że nie będziesz / będziecie urażeni szczerością, ale szablon zdecydowanie wymaga tuningu, jeśli ma posłużyć blogowi kulinarnemu. Wiem, że dopiero zaczynacie, ale jeśli to ma banglać, to... warstwa wizualna to połowa sukcesu.
Nie ma sprawy ☺️ krytyka, która coś wnosi jest dla nas cenna. To prawda uczymy się bloga. Jakie sa Twoje propozycje?
UsuńJak ja kocham te orzeszki ! Smaki mojego dzieciństwa, choć dawno ich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, orzeszki są smakiem z dzieciństwa. Koniecznie wypróbuj przepisu 😉
UsuńSmak dziecinstwa! Chyba zrobie przy najblizszej okazji
OdpowiedzUsuńJest z nimi trochę zabawy, ale smak jest obłędny ☺️
UsuńCzy pewna pani bukiet takich specjałów nie przynosiła do pewnej nie fajnej roboty?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, ale mi osobiście nie odpowiadał krem, za mało wyczuwalny orzech 😋 P.
UsuńA swoją drogą przepis super, gratulacje
OdpowiedzUsuńDziękujemy ☺️
UsuńNabrałam ochoty
OdpowiedzUsuńI o to chodzi 😁
Usuńwygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękujemy 😉
UsuńUwielbiam orzeszki :) Sama niedawno zaopatrzyłam się w taką patelnię. Przepis wydaje się super. Wykorzystam bo mój jest odrobinę inny.
OdpowiedzUsuńhttp://zeszminkanaustach.blogspot.com
Zachęcamy 😉
UsuńDla mnie świetne i jaki efekt, nawet nie widziałam takiej patelni wczesniej :O
OdpowiedzUsuńTo prawda, wyglądają efektownie, chociaż nie wymagają tyle pracy co np. rogaliki z dżemem 🥠🍪🥐
UsuńA ja się przyznam, że nigdy nie jadłam ;) u mnie w domu się ich nie robiło. Ale wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz orzechowe słodycze, napewno Ci posmakują 😉
UsuńW moim domu takie orzeszki były z masą budyniowo-orzechową z orzechami włoskimi. Trochę roboty jest ale siostry uwielbiają :D
OdpowiedzUsuńMy również je uwielbiamy, są bardzo smaczne i wyglądają efektownie ;)
UsuńPosiadam taką patelnię ale niedawno kuzynka w internecie kupiła elektryczny opiekacz do orzeszków. Dla mnie to dużo mniej bałaganu w kuchni.
OdpowiedzUsuńPewnie tak, my na razie korzystamy z tej patelni bo mamy kuchenkę gazową ;) jeśli się to kiedyś zmieni, oddamy patelnię komuś, a sami zaopatrzymy się w taki opiekacz
Usuń