Shish kebab po naszemu - przepis

Dawno nas tutaj nie było, ale wracamy dziś do Was z przepisem na nasz najnowszy, i co ważniejsze udany, eksperyment kulinarny, czyli shish kebab po naszemu 😉.
  
Shish kebab jest daniem wywodzącym się z kuchni tureckiej, a oznacza zgrillowany na szaszłyku "rulon" z mięsa mielonego (zazwyczaj baraniny), podany w picie z dowolnymi składnikami i sosem.

Nasz jest nasz 😁, bo nie używaliśmy baraniny (do tego przepisu możecie wybrać dowolne mięso mielone), nie podawaliśmy go w picie, tylko zwijaliśmy w tortillę, a dodatki i sos to też totalnie nasza inwencja. I nieźle to razem smakuje, dlatego dzielimy się z Wami tym pomysłem.



shish-kebab
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min


SKŁADNIKI

4 placki tortilli, 500 g dowolnego mięsa mielonego (u nas wieprzowe), 1 jajko, 1 średnia marchewka, 1/4 główki kapusty czerwonej, ogórek kiszony, 50 g gorgonzoli / lazura, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka majonezu, łyżka posiekanego szczypiorku, sok z cytryny, dowolna zielenina do posypania (u nas kolendra), po pół łyżeczki ziaren: gorczycy, kuminu, kolendry i oregano roztartych w moździerzu, pieprz, sól, masło do smażenia 

+ 4 szaszłyki (drewniane, metalowe) 

PRZYGOTOWANIE

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do wrzątku na 3 min, cedzimy i odstawiamy do wystygnięcia. Ogórka kiszonego drobno kroimy i mieszamy z kapustą. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni na odrobinie masła. Mięso mieszamy z jajkiem, roztartymi w moździerzu przyprawami, solą, pieprzem i podsmażoną wcześniej marchewką. Przygotowujemy szaszłyki (u nas pałeczki do sushi 😅) i oblepiamy je mięsem tak, żeby średnica kebaba wynosiła ok. 3 cm. Rozgrzewamy patelnię. Kładziemy na patelni uformowane na szaszłykach kebaby i smażymy je z każdej strony na brązowy kolor (my smażyliśmy bez dodatku tłuszczu, ale zwróćcie uwagę, czy wasze mielone ma go wystarczająco dużo, w przypadku chudego drobiowego mięsa, warto użyć odrobiny oleju). Przygotowujemy sos: kroimy drobno ser, mieszamy go ze śmietaną, majonezem, szczypiorkiem i sosem z cytryny. Na tortillę wykładamy kapustę, pokrojonego w plastry kebaba, polewamy sosem i posypujemy ulubioną zieleniną (my akurat mieliśmy kolendrę stąd taki wybór 😁). Zwijamy tortillę z nadzieniem w rulon i zapiekamy na patelni zwijaną stroną, aby się zakleiła. 

Smacznego!

Komentarze