O tym, że mamy szczyt sezonu grzybowego, nie musimy nikomu przypominać, ale nie każdy pewnie odnotował fakt, że w lesie od niedawna zaczynają rosnąć również rydze! A jak to z nimi bywa, pojawiają się i znikają bardzo szybko, więc biegnijcie do lasu lub na targ, żeby udało się Wam je jeszcze dorwać! 🌳🌲
Poniższy przepis, powinien Was do tego zachęcić 😊
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 15 min
SKŁADNIKI
500 g rydzów, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, 3 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy oczyszczone rydze. Solimy grzyby i smażymy, aż wyparuje z nich większa część płynu. W tym czasie kroimy cebulę i czosnek, które dorzucamy do rydzów. Dusimy całość pod przykryciem, aż cebula i czosnek zmiękną. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy ją chwilkę przed zdjęciem patelni z ognia.
My podajemy rydze z chrupiącym pieczywem i liśćmi sałaty (fajnie smakują z rukolą).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz