Mazurek Snickers

Mazurki to niepozorne ciasta, bo choć nie są złożone z wielu warstw (przez co być może nie wyglądają efektownie), to w swojej prostocie wygrywają smakiem. Jedyne za czym nie przepadamy w klasycznych mazurkach, to zbyt wysoki poziom słodyczy, dlatego piekąc je, chętnie sięgamy po smaki, dzięki którym nie zamienimy się w bryły cukru. Taki też jest ten mazurek - choć nazwa Snickers może sugerować coś innego 😋.

Mazurek Snickers
Liczba porcji: ok. 20 kawałków
Czas przygotowania: max. 1h 40 min



SKŁADNIKI

ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej, 1 kostka masła, 3 żółtka, 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

polewa orzechowa: 300 - 400 g wyłuskanych orzechów włoskich, 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 4 łyżki miodu o neutralnym smaku (np. wielokwiatowy)



PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, wrzuć masło i przesiekaj całość. Dodaj żółtka, śmietanę i szczyptę soli i zagnieć ciasto. Uformuj z niego płaski płat (szybciej się schłodzi i będzie go łatwiej rozwałkować na prostokąt) i odłóż na 30 min do lodówki (u nas 5 min w zamrażarce 😅). 

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (wymiary naszej 21 x 33 cm).

Gdy ciasto się schłodzi rozwałkuj je i włóż do foremki, a następnie ponakłuwaj widelcem. Podpiecz ciasto w nagrzanym do 180ºC piekarniku, przez 10 - 15 min. W tym czasie wrzuć wszystkie składniki polewy orzechowej do garnka z grubym dnem i rozpuść je na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Od chwili bulgotania, przytrzymaj garnek na ogniu jeszcze przez 5 min. 

Z piekarnika wyjmij podpieczony kruchy spód i wylej na niego zawartość garnka. 

Piecz całość w 175 ºC, 35 - 45 min, grzałka dolna (nie chcemy aby orzechy zbyt mocno się przypiekły).


Snickers w 4 krokach
Snickers w 4 krokach


Protip 1 - możesz pokryć foremkę folią aluminiową na początkowe 15 - 20 min pieczenia, uchroni to orzechy przed spieczeniem.

Protip 2 - podpieczony spód możesz posmarować ulubioną konfiturą, zanim wyłożysz orzechy - ciasto będzie bardziej "mazurkowe".

Smacznego!


Komentarze