Szynka duszona z warzywami

W dzisiejszym poście znajdziecie przepis na prosty (jednopatelniowy 😆) obiad, który robi się sam - szynkę duszoną pod kołderką z warzyw. Dzięki powolnemu duszeniu i minimalnej ilości przypraw, danie nie będzie ciężkostrawne, dlatego z powodzeniem będzie można podać go również młodszym domownikom (i przy okazji przemycić w nim sporą porcję warzyw - a te, długo duszone z mięsem, smakują wprost wyśmienicie! 😋).


wieprzowina-duszona

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 1 h 15 min


SKŁADNIKI

1 kg szynki wieprzowej, 4 marchewki, 1 seler, 1 pietruszka, 4 łyżki masła, olej do smażenia, sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE

Na patelni / w rondlu rozgrzej trochę oleju. Pokrój szynkę na grubsze plastry (3 - 4 cm). Obsmaż plastry na oleju z obu stron, aż do ich lekkiego zrumienienia. Wlej do mięsa troszkę wody (mniej niż 1/3 szklanki), zmniejsz ogień i zakryj pokrywką. W tym czasie obierz warzywa i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach (może wydać Ci się, że jest ich za dużo - ale się tym nie przejmuj, pod wpływem duszenia ich ilość się "skurczy" 😉). Obsyp mięso warzywami, dopraw niewielką ilością soli i pieprzu, i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 h. Pod koniec duszenia dodaj masło. 

Danie fajnie smakuje ze wszelkiego rodzaju kaszami i tak też je podaliśmy 😉.


Smacznego!

Komentarze