Chleb pszenno - żytni z ziarnami słonecznika

W ciągu ostatniego roku przetestowaliśmy wiele przepisów na chleby. Choć każdy bochenek okazał się w gruncie rzeczy "zjadliwy" 😏, to na podstawie kilkunastu prób, szeregu wskazówek, które podłapaliśmy z najróżniejszych blogów oraz własnego doświadczenia, udało nam się opracować recepturę, która podpasowała nam najbardziej - chleb pachnący drożdżami, wilgotny wewnątrz, z przyjemnie chrupiącą skórką (chyba nie trzeba dodawać, że najlepsiejszy jest prosto z piekarnika, czyli wtedy, kiedy rzekomo nie wolno go jeszcze jeść 😜).

Jeżeli taki smak do Was przemawia, zapraszamy do poczytania poniższego przepisu 😉.


chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Czas przygotowania: 2 h 35 min 😵😆


SKŁADNIKI*

400 g mąki pszennej - typ 650, 150 g mąki żytniej - typ 720, 375 ml letniej wody, 20 g drożdży świeżych lub 6 g suchych, półtora łyżeczki soli, półtora łyżeczki cukru, 100 g ziaren słonecznika

*do wypieku chleba używamy keksówki o wymiarach 32 cm x 8 cm, jeżeli pieczecie w innej formie, warto przeliczyć składniki w dostępnych online kalkulatorach foremek np. z bloga mojewypieki.com


PRZYGOTOWANIE

Mąki przesiej do miski, dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto przy użyciu haków miksera - miksuj nie dłużej niż 8 min. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (latem to nie problem, zimą zostawiamy przy kaloryferze) na 1 h. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełóż ciasto do keksówki i rozprowadź je równomiernie (powinno zajmować połowę jej wysokości). Foremkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia tak, żeby papier wystawał z obydwu stron - będzie potem łatwiej wyjąć chleb, chwytając za wystające części. Ponownie odstaw ciasto do wyrośniecia - tym razem na 1 h 30 min. 15 min przed końcem wyrastania ciasta w keksówce, włóż do piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą i ustaw piekarnik na 220ºC. Gdy ciasto wyrośnie - wypełniając całą foremkę - włóż je do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 200ºC, początkowo grzanie dolne (nie chcemy, aby góra chleba za szybko złapała kolor). Po 20 min ustaw termoobieg i piecz chleb w tym trybie przez 15 min. Następnie wyjmij chleb z keksówki, i połóż go na "brzuszku" 😆 (spodem do góry) na samej kratce, piecz 20 min. Skórka powinna być przypieczona równomiernie z obydwu stron - jeżeli nie jest, włącz w piekarniku odpowiedni tryb aby zrumienić górę lub dół. Wystudź chleb na kratce, wierzch pokrywając ściereczką.


chleb ze słonecznikiem

Smacznego!

Komentarze